<<< ဘယ္သူလဲဆိုေတာ.. >>> လူထဲကလူတေယာက္ပဲ... လူေတြအားလံုးကို ခင္တယ္... ပြင့္ပြင့္လင္းလင္းေနတတ္တယ္.. ဟန္ေဆာင္တာကိုအမုန္ဆံုးပဲ..သူငယ္ခ်င္းေတြကိုအရမ္းခင္တတ္ပါတယ္.. ကၽြန္ေတာ္ကို သူငယ္ခ်င္းအားလံုးက ေမ်ာက္ေလာင္းလို႔ေခၚတယ္.. လူတေယာက္ကိုခင္မိၿပီ ဆိုရင္လည္း အဆံုးစြန္ထိ ခင္တတ္သလို ... အဲဒီလူကိုမေခၚေတာ့ဘူးဆိုရင္လည္း.. လံုး၀လွည့္မၾကည့္ ဘူး.. အဲဒါကၽြန္ေတာ့္အက်င့္ပဲ.. တေယာက္တည္းေနရတာကိုႀကိဳက္တယ္၊ အဲဒီလိုအခ်ိန္မွာ တခုခုကို အၿမဲေတြးေနတတ္တယ္..အခုကၽြန္ေတာ္က လြတ္လပ္ေသာ ျမန္မာႏိုင္ငံ (စကၤာပူ)ကိုလာၿပီး အလုပ္လုပ္ေန တယ္.. ကၽြန္ေတာ္ကိုဆက္သြယ္ခ်င္ရင္ hhzbobo@gmail.com ကိုဆက္သြယ္ႏိုင္ပါတယ္.. မႀကိဳက္ရင္လည္း သူငယ္ခ်င္း မလုပ္နဲ႔... ႀကိဳက္တယ္ဆိုမွလုပ္ပါ.. ေက်းဇူးတင္ပါတယ္..
16 June 2008

<<<အင္းဆက္ပိုးမႊားေတြဟာ အဓိကဟင္းလ်ာျဖစ္လာေလမလား>>>
အင္းဆက္ပုိးမႊားမ်ားကုိ ေၾကာ္ေလွာ္၊ ခ်က္ျပဳတ္စားသုံးျခင္းသည္ က်န္းမာေရးႏႇင့္ ညီညြတ္ သည့္အျပင္ သဘာ၀ပတ္၀န္းက်င္အတြက္လည္း ေကာင္းမြန္ေၾကာင္း သိပၸံပညာရွင္မ်ားက ေတြ႕ရွိခဲ့ၾကသည္။

ပုရစ္ေၾကာ္၊ ေပါက္ဖတ္ကင္စသည္တုိ႔သည္ အာဟာရမ်ဳိးစုံပါ၀င္သည့္ ဟင္းလ်ာျဖစ္သကဲ့သို႔ သမား႐ိုးက်အသားမ်ား စားသုံးျခင္းထက္ သဘာ၀ပတ္၀န္းက်င္ကုိထိခုိက္မႈ နည္းသည္ဟုဆုိသည္။

အခ်ဳိ႕ေသာအင္းဆက္မ်ားသည္ အသားႏႇင့္ငါးမ်ားထက္ ပ႐ိုတိန္းပါ၀င္မႈ ႏွစ္ဆပုိသည့္အျပင္ က်န္းမာေရးအတြက္ လုိအပ္ေသာဗီတာမင္ ႏွင့္ သတၱဳဓာတ္မ်ား ပါ၀င္ေနသည္။

အဆီပါ၀င္မႈမ်ားေသာ အသင့္စားမုန္႔ထုပ္မ်ား၏ ေစ်းကြက္ကုိပင္ ပုိးမႊားမ်ားက အစားထုိး၀င္ေရာက္လာလိမ့္မည္ဟု ပညာရွင္အခ်ဳိ႕က ခန္႔မွန္းေနၾကသည္။

လက္ရွိအခ်ိန္တြင္ ကမာၻတစ္၀န္းရွိ ႏုိင္ငံေပါင္း ၁၁၃ ႏုိင္ငံ၌ ပိုးမႊားအမ်ဳိးအစား ၁၇၀၀ခန္႔ကုိ စားစရာတစ္ခုအျဖစ္ ႏွစ္ႏွစ္ၿခိဳက္ၿခိဳက္ စားသုံးေနၾကၿပီ ျဖစ္သည္။

တုိင္ေပတြင္ ပုရစ္ေၾကာ္ ဆီပူထုိး၊ ေပါက္ဖတ္ေၾကာ္တို႔မွာ လူႀကိဳက္မ်ားေသာ စားစရာမ်ားျဖစ္ေနသည္။ မကၠဆီကုိတြင္လည္း ေပါက္ဖတ္ ကင္၊ ပုိးတုံးလုံးဟင္းလ်ာမ်ားမွာ ေစ်းႀကီးေပးရေသာ စားစရာမ်ားျဖစ္ေနသည္။

ပါပူအာနယူးဂီနီတြင္ ငွက္ေပ်ာသီးအတြင္းထည့္၍ထုပ္ေသာ သာကူပုိးေကာင္ဆုိေသာ စားစရာဆန္း တစ္မ်ဳိးကို စားသုံးေနၾကသကဲ့သို႔ အင္ဒိုနီးရွားႏုိင္ငံ၊ ဘာလီကြၽန္းသားမ်ားသည္လည္း ပုစဥ္းကိုစားၾကသည္ဟုဆုိသည္။

အေရွ႕ေတာင္အာရွ ေစ်းကြက္အတြင္းတြင္ သေရစာမုန္႔ထုပ္မ်ားမႇာ လမ္းေဘးစာအဆင့္တြင္သာရွိေနေသာ္လည္း ပုိးမႊားမ်ားကုိေၾကာ္ ေလွာ္ ခ်က္ျပဳတ္စားသည္မ်ားမွာစားေသာက္ဆုိင္ႀကီးမ်ားတြင္သာ ရရွိႏုိင္ေသာ တန္ဖုိးႀကီးပစၥည္းျဖစ္သည္။

ေျမာက္အာဖရိကတြင္လည္း ႏွံေကာင္ကုိ 'ေကာင္းကင္ပုစြန္'ဟု တင္စားၾကၿပီး အလြန္ႏႇစ္ၿခိဳက္ၾကေသာ အစားအစာျဖစ္သည္။ ဥေရာပ တြင္ ပုိးမႊားဟင္းလ်ာမ်ားမွာ ေရပန္းစားျခင္း မရွိေသးေပ။

ကုလသမဂၢ၊ စားနပ္ရိကၡာႏႇင့္ စုိက္ပ်ဳိးေရးအဖြဲ႕မွ ပညာရွင္ပက္ထရစ္ဒါ့စ္တင္က ပုိးမႊားမ်ားကုိ စားခ်င္စဖြယ္သာျပင္ဆင္ႏုိင္ပါက ေစ်း ကြက္က်ယ္ျပန္႔လာမည္ဟု သုံးသပ္ခဲ့သည္။

''ပုိးေကာင္ေတြကုိ ျမင္ေနက်ရြံစရာ၊ ေၾကာက္စရာပုံစံမ်ဳိးမျဖစ္ေအာင္ တည္ခင္းဖုိ႔ေတာ့လုိပါတယ္''ဟု ဒါ့စ္တင္ကသုံးသပ္ခဲ့သည္။

ယခုႏွစ္ အေစာပုိင္းကလည္း 'ဗဥက အင္းဆက္ပုိးမႊားမ်ားကုိ စားေသာက္ဖြယ္ရာအျဖစ္ စားသုံးျခင္း (Entomophagy)' ဟုေခၚသည့္ ေခါင္းစဥ္ျဖင့္ ေဆြးေႏြးပြဲတစ္ခုလုပ္ခဲ့ၿပီျဖစ္သည္။

ပိုးမႊား စားေသာက္ဖြယ္ရာမ်ား၏ အခန္းက႑ မည္မ်က်ယ္ျပန္႔လာဦးမည္ဆုိသည္ကမူေစာင့္ၾကည့္ရဦးမည္ျဖစ္သည္။

Source: Daily Mail
Ref : BiweeklyEleven

5 comments:

Anonymous said...

ပုရစ္ေၾကာ္ တခါ စားဖူးတယ္ ေျခေထာက္က ဆူးေတြ စူးတာနဲ႕ ေနာက္မစားရဲေတာ့ဘူး :)

Anonymous said...

comment ေပးခဲ့ဆုိလို ့ လာေပးတာ.....


ေရာ့..အင့္...... "comment"

(ေပးခဲ့ၿပီေနာ္)

ပန္းခရမ္းျပာ said...

္ေရပုစြန္'ကိုေတာ့ ႀကိဳက္ပါတယ္။ 'ေကာင္းကင္ပုစြန္' ေတာ့ မစားရဲဘူး

ေဆာင္း said...

တရုပ္ျပည္မွာ ကင္းေျခမ်ားတို ့၊ ကင္းျမီွးေကာက္တုိ ့၊ ပိုးဟပ္ေတာင္ပါမလားမသိဘူး။ အင္ဒုိမွာဆုိ တီေကာင္ အစိမ္းစားေသးတယ္။ သရက္ပင္ထဲက ေျမြလိုလုိ ပိုးေကာင္ကို အစိမ္းလုိက္ စားေသးတယ္ရွင့္

အားလံုးထဲမွာ အက္စကီးမုိးဆုိရင္ သားေကာင္ေတြကို အေကာင္လုိက္ ဓါးနဲ ့ျဖတ္ ပါးစပ္ထဲထဲ့။ ေသြးကို လက္နဲ ့တုိ ့စားျကတယ္။

Taungoo said...

ေတာ္ေတာ္လဲ ရွာရွာၾကံၾကံလုပ္ၾကတဲ့လူေတြပဲ